Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Февраль » 12 » Універсальний моральний закон
21:19
Універсальний моральний закон

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSOjb7dd6_1au8RrS-mEoRG8oQQf5ArvpfVhYEhsAL505JWpMq4-yN0kH0

Ключовий вірш із Біблії: «І як бажаєте, щоб вам люди чинили, так само чиніть їм і ви» (Лк. 6:31).

 

Запам’ятай нові слова і поняття

Золоте правило моралі – найважливіша Господня настанова чинити іншим людям  так, як хочеш, щоб вони чинили з тобою.

Моральний закон – не писане, а заповідане Господом правило, яке допомагає жити у згоді з сумлінням та ближніми людьми.

Універсальний – прийнятний для всіх.

 

Біблійна історія

Як Ісус Христос оголосив людям Новозавітний Закон Любові

Прочитай і визнач головну ідею закону Любові Ісуса Христа

Коли Ісус Христос обрав 12 апостолів, Він спустився з ними з вершини гори і побачив, що сотні учнів зібралися також послухати Його мудрого Слова.

Тоді Син Божий знову піднявся на гору і виголосив проповідь, яку тепер називаємо Нагірною. У ясний погожий день, при тихому повіві прохолоди з Галилейського озера, на схилі гори, вкритої зеленню і квітами, Спаситель подав людям Новозавітний Закон Любові. Він говорив про заповіді блаженства, про неосудження і прощення ближнього, любов до нього, про силу молитви і милостиню.

На мовчазне запитання присутніх, як ми повинні поводитися зі своїми ближніми завжди, у будь-якій ситуації, Ісус Христос назвав таке правило: «Як бажаєте, щоб робили вам люди, так і ви робіть їм». (Див. Мт.7:12, Лк.6:31).

 

Поміркуй і дай відповідь:

1.Про що говорив Ісус Христос у Нагірній проповіді?

2.Чому ми вважаємо, що в ній Спаситель виклав Новозавітний Закон Любові?

  1. Що таке золоте правило моралі

Ми, звичайно ж, хочемо, щоб усі люди любили нас, завжди прощали і робили нам тільки добро. Господь дуже доступно пояснив, як цього можна добитися. Просто треба робити те саме: любити людей і навіть тих, кого вважаємо ворогами, завжди прощати і робити тільки добро. Це правило названо золотим, тобто найважливішим, і сотні поколінь намагаються дотримуватись його і страждають від того, що хтось чинить по-іншому.

Цінність добрих справ вимірюється у християнстві універсальним моральним законом, проголошеним Ісусом Христом у знаменитій Нагорній проповіді. Кожного разу, обдумуючи новий вчинок, згадуймо це золоте правило моралі: «І як бажаєте, щоб вам люди чинили, так само чиніть їм і ви».

 

Поміркуй і дай відповідь:

1.Який моральний закон був проголошений Христом у Нагірній проповіді?

2.Чи легко завжди чинити добро стосовно ближнього?

 

2.Як дотримуватись універсального морального закону, заповіданого нам Ісусом Христом

Спокуса просто-таки тягне тебе за язик, щоб попліткувати про подругу з однокласницями. А як ти поставишся до того, що вона пліткуватиме про тебе?

Поспішаючи в їдальню, ти виявив: щоб заплатити за сніданок, треба ще кількох копійок. Та хіба ж то проблема? Підбіг до якогось малюка з першого чи другого класу, весело вибив у нього з рук потрібні мідяки і рвонув до стійки. Але що це? Ти вмить розпластався на підлозі, розсипавши гроші. А високий старшокласник вже кепкує над тобою: „Поснідав, малявко?..”

 

Поміркуй і дай відповідь:

Які висновки варто зробити з наведених ситуацій?

 

Повчальне оповідання

 

Василь Сухомлинський

 

Горбатенька

Клас розв’язував задачу. Тридцять п’ятеро учнів схилилися над зошитами. Коли це у двері хтось тихо постукав.

- Відчини двері й подивися, хто там стукає, - мовив учитель.

Чорноокий хлопчик, що сидів за першою партою, квапливо відчиняє двері. До класу заходить директор школи з маленькою дівчинкою. Тридцять п’ять пар очей уп’ялися в незнайомку.

Вона була горбатенька.

Учитель затамував дух і повернувся до класу. Він дивився у вічі пустотливих школярів і подумки благав: «Хай не побачить дівчинка у ваших очах ні подиву, ні насмішки».

У їхніх очах була тільки цікавість. Вони дивилися на незнайомку й лагідно всміхалися.

Учитель полегшено перевів дух.

  - Цю дівчинку звуть Оля, - каже директор. - Вона приїхала до нас здалека. Хто поступиться їй місцем на першій парті? Бачте, яка вона маленька?

  Усі шість хлопчиків і дівчаток, що сиділи за передньою партою, піднесли руки:

- Я…

  Учитель був тепер спокійний: клас витримав іспит на людяність.       

 

Поміркуй і дай відповідь:

Як можна прокоментувати зміст оповідання, використовуючи «золоте правило моралі»?

 

Перевір себе!

Чи дотримувались універсального морального закону, проголошеного Христом, герої наступних життєвих історій? Що порадити тим, хто його не дотримується?

 

  1. Один підліток хотів розбагатіти і разом з друзями обікрав квартиру. Їх усіх заарештували і посадили у в’язницю.
  2. Дві подруги замість бібліотеки відвідали в лікарні свою однокласницю. Вони приємно поговорили, підтримали і підбадьорили хвору.
  3. На атомному підводному човні «Курськ» стався вибух. Військові піклувалися про атомний реактор, а вже потім - про моряків, які гинули.

 

Придумай власну коротку історію, яка переконує, що «золоте правило моралі» допомагає в повсякденному житті.

 

 

 

Категорія: Основи християнської етики | Переглядів: 4504 | Додав: uchitel | Теги: 6 клас, жристиянська етика, моральний закон | Рейтинг: 4.2/6