Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Октябрь » 7 » Християнська етика. 6 клас. Правильна основа життя
19:23
Християнська етика. 6 клас. Правильна основа життя

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSOjb7dd6_1au8RrS-mEoRG8oQQf5ArvpfVhYEhsAL505JWpMq4-yN0kH0

ОСНОВИ

ХРИСТИЯНСЬКОЇ  ЕТИКИ

Посібник для 6 класу

загальноосвітніх навчальних закладів

Авторський колектив

Жуковський В.М., Ніколін М.М., Филипчук С.В.

 

Ключовий вірш із Біблії: „Приступіть до Нього, каменя живого, людьми відкинутого, а Богом вибраного, дорогого (1 Петр. 2-4).

Запам’ятай нові слова і поняття

Віра – впевненість у чомусь, у здійсненні чого-небудь; визнання існування Бога.

Моральне життя – життя відповідно до моральних правил, які допомагають мати безкорисливе, справедливе і доброзичливе ставлення до ближнього.

Дім на скелі – символ міцності віри в єдиного Бога.

 

Біблійна історія

Притча про дім на скелі

Прочитай притчу, перекажи її зміст

 

Хто слухає і сприймає Боже Слово, виконує Господні Заповіді, подібний до розумного чоловіка, що збудував свою оселю на кам’яній основі. Коли пустилася злива і вийшли з берегів річки, і буря знялася, і вся та стихія звалилася на новозбудовану оселю - дім той не впав, бо на камені був він збудований.

А кожен, хто слухає Боже Слово, та не виконує його, подібний до іншого чоловіка - необачного, що свій дім збудував на піску. Коли пустилася злива і вийшли з берегів річки, і буря знялася, і вся та стихія звалилася на новозбудовану оселю - дім той упав. І велика то була руїна!”

(Див.: Мт. 7:24-27; Лк. 6:46-49).

 

Це цікаво!

У Палестині, де навчав Ісус Христос, дуже сухий клімат, але час від часу і справді бувають страшні зливи, які все знищують. Засушливі низини, заболочені чи висохлі річки та озера стають повноводними і затоплюють усе довкола. Єдиними будівлями, що можуть вистояти при цій повені, є ті, які побудовані високо на скелях. Такі будівлі переважно мають одну стіну в самій скелі, тому є дуже міцними.

 

  1. Чому віра є основою морального життя християнина

Дім у розказаній Христом притчі – це символ нашого життя. Будувати – значить діяти, бути активними.

Не досить слухати і знати Слово Боже, але потрібно по ньому і ним жити.

 

Оселя на скелі позначає споруду міцну і непорушну.

У Новому Завіті скеля – це символ самого Христа.

Будинок на піску є символом зміни і нестійкості.

Єврейські книжники вважали, що, коли вони знають і бережуть Боже Слово, то стоять на скелі. Ісус каже, що не досить слухати Слово, потрібно Його виконувати, на ньому будувати своє життя. Христос говорить, що Його послідовники мусять бути готові залишити все задля Царства Божого, подолати тернистий шлях труднощів і невдач.

 

Поміркуй і дай відповідь:

Що є моральною основою життя християнина?

Що важливіше у вірі – сліпе, неухильне дотримання правил, Закону чи добрі діла та вчинки?

Чому першого свого апостола Симона Христос назвав Петром, що в перекладі з єврейської означає „камінь”?

Чому Ісус, молячись або проповідуючи, піднімався на гору?

 

Біблійна історія

Втихомирення бурі на озері

Прочитай біблійну історію і поміркуй, чому злякалися учні Христа

 

Якось довелося Ісусові з групою людей, що його супроводжували, подорожувати човном на інший берег Галилейського озера. Як тільки Божий Син заснув, знялася буря і хвилі линули на човен. Люди кинулися будити Ісуса докірливими словами: „Учителю, тобі байдуже, що гинемо? Рятуй, Господи!” Христос устав і каже до них: „Чого ви так злякалися, маловірні?” Потім погрозив вітрові й розбурханим хвилям: „Замовкніть! Ущухніть!” І залягла велика тиша. І страх охопив присутніх при тому: «Хто це такий, що Йому вітер і води послушні?»

 

Поміркуй і дай відповідь:

Чого не вистачало людям для порятунку від бурі на Галилейському озері?

Як переказана біблійна історія доводить, що Ісусова віра збудована на скелі?

 

2.Коли наша віра безсила

Наша віра може бути швидко послаблена, якщо вона не буде надійно і міцно вмурована в солідний камінь-підвалину, причому ця підвалина не може бути тільки самою вірою в Боже Слово. Але мусить супроводжуватися добрими ділами.

Недільного ранку, коли нам, як ніколи, хочеться поспати і лінощі знемагають нас, вишукуємо десятки причин, чому б не підніматися і не збиратися до церкви: не встигнемо вивчити уроки на понеділок, пропустимо важливу зустріч з товаришем чи приятелькою, не подивимося улюбленої телепередачі. Але, таки перемігши себе і повернувшись з храму Господнього, з подивом виявляємо, що встигаємо все: і з уроками дати раду, і зустріч, і телепередачу не пропустити, бо здобули після Служби Божої нові сили – духовні, збудовані на міцному камені віри.

Наші сили помножаться, якщо того ж таки недільного дня й упродовж наступних тижнів не обмежимося тільки відвідинами Служби Божої, а заглянемо до Святого Письма, подивимося, крім розважальної чи пізнавальної телепередач, і духовно-релігійну, допоможемо мамі накрити на стіл, поспівчуваємо бабусі, яка знемагає від кашлю, подамо милостиню жебракові і руку перехожому, що посковзнувся на слизькій дорозі, порадуємо батьків добрими оцінками. Спробуймо жити так, як Ісус Христос, сповна віддаючи себе людям, а значить і Богові, і відчуємо, наскільки легше стає нам на цьому світі. Чим менше ми скиглитимемо і проливатимемо сльози над своїми невдачами, чим сміливіше йтимемо назустріч труднощам, тим більше здобудемо у житті, тим впевненіше промовлятимемо: „Якщо Бог з нами, то хто проти нас?”, тим ближчими будемо до ідеалу, який показав нам 2000 років тому Ісус Христос.

Ісус не тільки вчив, але віддав Своє життя за спасіння людей усього світу. Тому християнство є „вірою в ділах”.

 

Повчальне оповідання

У Небі

Жив собі один багач. Якось йому приснилося, що по смерті він потрапив до неба. Святий Петро проводив його по вулиці, забудованій прекрасними будинками. Багач побачив надзвичайної краси дім і запитав, хто в ньому живе.

  • То небесний дім твого слуги, - відповів святий Петро.

  - Чудово, - усміхаючись, сказав багач, - якщо мій слуга має такий дім, то я з радістю подивився б на оселю, яка буде належати мені.

  Незабаром вони потрапили на вузеньку вуличку, будинки на якій були маленькі і дуже скромні.

  • От будеш жити в тій хатині, - сказав святий Петро, показуючи пальцем на один дуже бідний будиночок.
  • Що, я маю мешкати в такій халупі?
  • На жаль, для тебе не маємо нічого кращого, - відповів святий. – Мусиш зрозуміти, що той дім збудований з матеріалів, які ти нам прислав із землі.

 

Поміркуй і дай відповідь:

З яких матеріалів був збудований будинок колишнього багатія?

Чому на Небі йому дісталася дуже скромна оселя?

 

Перевір себе!

Що таке Слово Боже?

Чому його слід слухати?

Що означає дотримуватись Слова Божого?

 

 

Категорія: Основи християнської етики | Переглядів: 6921 | Додав: uchitel | Теги: 6 клас, правильна основа життя, християнська етика | Рейтинг: 4.0/8