Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Октябрь » 7 » Християнська етика. 6 клас. Мета людського життя і засоби її досягнення
19:32
Християнська етика. 6 клас. Мета людського життя і засоби її досягнення

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSOjb7dd6_1au8RrS-mEoRG8oQQf5ArvpfVhYEhsAL505JWpMq4-yN0kH0

Ключовий вірш із Біблії: «Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою. Це найбільша й найперша заповідь. А друга однакова з нею: Люби свого ближнього, як самого себе» (Мт.22:37-39).

Запам’ятай нові слова і поняття

Духовне багатство – те, що людина надбала для спасіння своєї душі (віра в Господа, любов до ближнього, моральні чесноти).

Марнота – даремно проведене життя, у якому людина не здобула духовного багатства.

Матеріальне багатство – те, що людина надбала для задоволення потреб свого тіла (будівлі, одяг, речі, їжа, гроші, коштовності).

Мета – те, до чого людина прагне у житті, чого хоче досягти.

 

  1. Як продовжити собі життя

Життя людини – це короткий відрізок часу між народженням і смертю, мікроскопічна частинка буття світу, лише одна з ланок у довгому ланцюжку існування людства. Тривалість нашого життя вимірюється не лише прожитими роками, а й тим, що нами зроблено. Тому, щоб продовжити життя, слід зробити його змістовнішим, дорожити кожною його миттю, не витрачаючи її марно. Ми не знаємо й не можемо знати, як довго триватиме наше життя. Якщо розраховувати лише на те, що воно все попереду, то така надія розхолоджує і час буде змарновано. Народна мудрість навчає: „Не відкладай на завтра те, що можна зробити сьогодні”. А римський імператор Марк Аврелій, котрий жив у ІІ ст. до Р.Х., говорив: „Живи так, немовби ти зараз маєш розпрощатися із життям, немовби час, залишений тобі, є несподіваним подарунком”.

 

Поміркуй і дай відповідь:

Чи можна продовжити собі життя?

Чому важливо не відкладати на завтра те, що можна зробити сьогодні?

 

2. Що значить змарнувати життя

Виділений нам Господом час можна використати по-різному. Хтось вважає, що, поки живемо, слід по-справжньому насолодитися, бо, мовляв, у вічності такої нагоди більше не трапиться. І більшу частину такого дорогоцінного часу проводить у ресторанах та барах, шукає гострих відчуттів. Пустопорожні балачки, даремне просиджування часу, яке неодмінно породжує загальне лінивство, вживання алкоголю, куріння, які тільки шкодять здоров’ю, вживання наркотиків дедалі більше віддаляють таких людей від Бога і від спасіння, перетворюючи їх на рабів власних пристрастей, призводячи їх майже до тваринного існування замість осмисленого, духовно багатого життя.

  Але слід пам’ятати, що на марну трату часу може перетворитися і будь-яке інше захоплення, яке зовні виглядає доволі пристойно. Можна ціле життя прогайнувати на пошуки фальшивих „істин”, які часто називаються наукою, але так само розходяться з Божим Словом. Можна надміру захоплюватися туризмом, спортом, фітнесом і дієтами, не знаходячи часу для молитви і відвідування церкви. Можна жертвувати спілкуванням з Богом задля концертів і художніх виставок, задля кіносеансів і телепередач. Це зовсім не означає, що не потрібно вчитися, займатися спортом, цікавитися мистецтвом, відпочивати і виділяти час на розумні розваги, та за цими інтересами не повинно загубитися головне – наша готовність до вічного життя, наша віра в Господа і добрі діла в Його Ім’я.

 

Поміркуй і дай відповідь:

Що означає змарнувати життя?

Які бажання і пристрасті особливо складно в собі побороти?

 

Повчальне оповідання

Божа монетка

Одна дівчинка слухала проповідь про пожертвування. Перед цим вона отримала дві монетки, одну з яких вирішила віддати для храму, а за іншу купити цукерок. Під час збору пожертвувань помітила, що у неї в кишені тільки одна монетка. Повернувшись додому, вона сказала мамі: „Я сьогодні хотіла пожертвувати монетку на храм, але виявилося, що Божу монетку я загубила”. – „Дуже легко загубити Божу монетку, а не свою”, - відповіла мама.

 

Поміркуй і дай відповідь:

Що символізує Божа монетка?

Чому Божу монетку набагато легше загубити, ніж свою?

 

3.Чи може прагнення до багатства бути головною метою життя людини

 

Біблійна історія

Притча про багатія

Прочитай притчу та скажи, чому Христос засудив багатія

 

Ісус Христос учив людей: «Остерігайтесь користолюбства, любові до багатства, бо життя людини не залежить від багатства її маєтку». А щоб люди краще зрозуміли це, Господь розповів притчу про нерозумного багача.

В одного багатого чоловіка добре вродила нива. І він став міркувати: «Що мені робити? Нема куди зібрати плодів мого урожаю». Та зрештою вирішив: «Зруйную житниці мої та збудую більші, і зберу туди все добро. І скажу душі моїй: «Багато маєш добра, тож надовго спочивай, їж, пий, веселись!»

Але Бог, почувши такі слова, сказав чоловікові: "Нерозумний! Цієї ночі душу твою візьмуть у тебе і ти помреш. Кому ж дістанеться те, що ти наготував?" (Див.:  Лк. 12:15-21).

 

Поміркуй і дай відповідь:

Яку мету мав у житті багач?   

Чому багатій збентежився, отримавши зі свого поля великий врожай?

Яке рішення він прийняв?

Як пристрасть до багатства згубила чоловіка?

Чому багаті теж плачуть?

 

4.Якими є головні засоби досягнення високої мети у житті

Усе життя маємо бути насторожі: чи покаялися ми у вчинених гріхах, чи не повторюємо їх знову, чи не зневажили якимись учинками Господа, чи постаралися зробити життя своїх ближніх щасливим. Це і має складати мету життя кожного християнина.

  Досягти мети можна, керуючись чотирма найвищими християнськими чеснотами. Перш за все, маємо виховати в собі стриманість і поміркованість, тобто здатність нашого розуму керувати тілесними прагненнями такою мірою, щоб задовольнятись тільки необхідним або навіть тим, що маємо, а не тим, що хотілося б мати. Слід пам’ятати про те, що щасливий не той, хто має багато, а той, кому досить і того, що має.

Від стриманості народжується сміливість і мужність, тобто здатність нашої думки втримати в покорі емоції і почуття перед загрозою спокус. Сміливість маємо не тоді, коли відчуваємо силу у м’язах, а тоді, коли душа владарює над тілом, коли живемо праведно. Тоді не боїмося і смерті.

Сміливість скеровує до справедливості – здатності спрямувати людську душу та розум на дотримання законів. Справедливість земна – це дотримання людських законів – і тих, які діють у державі, прийняті її владою, і тих, які передаються народом з поколінь у покоління як традиції. Найвища справедливість – це жити за Законом Божим: виконувати Господні Заповіді, шанувати своїм життям Заповіді Блаженства.

Справедливість поєднується з мудрістю. Вона – часточка Божої Премудрості і неодмінно приводить людину до усвідомлення, що істинною суттю всього нашого життя є Бог.  

 

 Повчальне оповідання

 

Бруно Ферреро

Для кого?

Якось увечері один чоловік, провівши цілий день за книгою пророцтв, вирішив вийти надвір, аби трохи прогулятися. Він ішов поволі по бічній дорозі і невдовзі побачив сторожа, який довгими розміреними кроками походив туди й сюди перед огорожею, за якою було видно багате обійстя. „Задля кого ти ходиш?” – запитав зацікавлено чоловік. Вартівник назвав ім’я свого пана. А потім запитав: ”А для кого ходиш ти?”

 

Поміркуй і дай відповідь:

До кого скеровані всі кроки і турботи кожного твого дня?

Що є найважливішим у твоєму житті?

У чому вбачаєш мету свого життя?

 

Перевір себе!

На основі отриманих знань поясни зміст такого висловлювання: „Мета людського життя – спасіння. Мета історії – Ісус Христос. Мета людської душі – Небо”.

Категорія: Основи християнської етики | Переглядів: 2718 | Додав: uchitel | Теги: мета людського життя, 6 клас, засоби її досягнення, християнська етика | Рейтинг: 5.0/4